zondag 10 februari 2013

Enthousiasme


Enthousiasme is mijn grootste valkuil. Het klinkt misschien raar, want het heeft natuurlijk ook een hele positieve kant. 

Het beeld van de knotwilg illustreert wat ik bedoel.
Er zijn zoveel dingen waar ik warm voor loop (en mogelijkheden in zie) dat ik als het ware met honderden armen / takken tegelijk naar de hemel reik.  

Maar als ik niet goed oppas ondermijn ik        - ondanks al dat enthousiasme en de goede intenties – mijn eigen krachten.  Net als de knotwilg. Als die niet van tijd tot tijd in toom gehouden wordt, scheurt de knot uit elkaar. 

Door het knotten blijft de boom niet alleen zelf in haar kracht, maar is hij ook juist voedingsbodem voor heel veel ander leven.

Het helpt me enorm om het beeld van de knotwilg op mijn eigen handelen te leggen. Om mezelf niet te verliezen moet ik af en toe geknot worden. Soms gebeurt dat van buiten af. Heb ik me enthousiast voor iets aangemeld en zegt de ander ‘nee’.  Waar ik me vroeger misschien nog afgewezen voelde, kan ik nu steeds meer ‘dank je wel ‘zeggen. Het is goed, ik ben weer even in de valkuil van mijn enthousiasme getrapt, maar dank je wel, dat je me daar voor behoedt.

Langzamerhand leer ik ook mezelf  knotten. Als ik een idee of plan echt wil uitvoeren, moet ik ervoor zorgen dat ik dat zorgvuldig doe. Niet in al mijn enthousiasme doorschieten en als een ongeleid projectiel de lucht in. Beetje bij beetje leer ik mijn plannen klein te maken. Behapbaar en concreet, zodat ze er een goede basis is van waaruit het plan gerealiseerd kan worden.