zaterdag 19 januari 2013

Energiezuinig de winter door

Energiezuinig de winter door

De lentetintelingen van vorige week zetten we nog even in de ijskast; Moeder Natuur heeft iets anders voor ons in petto.  Deze foto maakte ik begin februari 2012 toen we ook op sneeuw en ijs werden onthaald.
Ik maakte me zorgen over de zwaan. Het leek of de rimpeling die haar gang door het water kenmerkt, haar plosteling in een ijskoude greep hield. Verontrust belde ik de dierenambulance. Zij wisten mij te verzekeren dat mijn angst waarschijnlijk ongegrond was. Zwanen zijn redelijk goed in staat de winter door te komen. Als geen ander weten ze hun energie te sparen. Ze beperken de bewegingen zo veel mogelijk om op temperatuur te blijven. Alleen de hals en ogen verkeren in opperste staat van waakzaamheid. Niets ontgaat hen.
Mooie gedachte. De afgelopen week heb ik dit beeld vaak voor ogen gehouden. Ik heb de neiging om elke stap die ik zet onmiddellijk te laten volgen door een volgende stap. Deze houding beperkt zich niet alleen tot fysieke stappen en de winter. Eigenlijk doe ik dat heel vaak en bijna het hele jaar door. En soms kost dat best veel energie.
Afgelopen  week heb ik bewust geprobeerd mijn gang wat te vertragen. Na te denken over de volgende stap. Fysiek resulteerde dat in een heel andere manier van gaan. Een wonderlijke combinatie ook: het voelde of mijn stappen krachtiger werden; terwijl er  aan de andere kant daadwerkelijk veel meer rust voelbaar was.
Het doet me denken aan wapitihert. Door de constante snelheid van het beest, weet hij menig vijand van zich af te schudden. Uithoudingsvermogen is zijn sleutelwoord.
Nu maar volhouden en blijvend stil staan bij deze manier van door het leven gaan; het de kans geven te beklijven en energiek verder gaan.

zondag 13 januari 2013

Ik hoef de lente niet na te jagen

Al jaren raakt de winter mij.
Maar niet eerder kon ik precies onder woorden brengen wát mij zo raakt.
Dan lees ik een citaat van Dorothy Wordsworth

'O, dacht ik, wat heeft God iets prachtigs gemaakt van de winter door de bomen kaal te laten worden waardoor wij hun vorm en silhouet beter kunnen zie.'

Ik herken het.
De natuur in al haar naaktheid.
Alles wat overbodig was heeft zij los gelaten.

Misschien is het mijn verlangen om me ook te ontdoen van alle ballast die ik een jaar lang heb opgebouwd. Weer helemaal leeg durven zijn en gewoon vertrouwen dat die dingen die noodzakelijk voor me zijn ook in het nieuwe seizoen tot bloei zullen komen.

Deze winter heb ik heel bewust genoten van alle kaalheid. Heb ik geprobeerd me over te geven aan de rustperiode die hier bij hoort.
Ik probeerde de affirmatie van SuzAnne Cole  'Ik zal de lente niet opjagen; de stilte van de winter is voor mij ook een zegen. ' na te leven.
Maar ....  wat is dat verschrikkelijk moeilijk ook in januari nog vol te houden.
De dagen lengen, de sneeuwklokjes hebben zich alweer door de koude grond omhoog gewerkt. Ondanks de vrieskou van het moment, zijn er al tekenen van het voorjaar.

Ik geef me maar over aan die lentetintelingen en volg de natuur.